Fries Jacht

Boeiers, friese jachten, enz.

Specialist

in zeilen voor houten en stalen rond- en platbodems

Vanaf de start van onze zeilmakerij maken in 1720 we al zeilen voor houten rond- en platbodemschepen. Niet zo vreemd, want dat waren lange tijd de enige zeilschepen die hier zeilden. We zijn dan ook de vaste leverancier van het tuig voor de boeier ‘Friso’, het statenjacht van de provincie Fryslân, zo vertellen onze goed bewaarde orderboeken.
De schepen zijn hetzelfde gebleven, maar de doeksoort is moderner geworden, waardoor ze veel beter zeilen. Onze vormvaste zeilen houden de bolling lang op de juiste plek en dat merkt u op het water. Een windvlaag leidt meteen tot meer snelheid en minder helling. Haal meer uit uw schip met een tuig van Molenaar.

zeilen voor alle rond- en platbodems

Hout én staal

Vele houten ronde en platbodemschepen varen met zeilen van Molenaar. Op boeiers en Friese jachten die rond 1850 zijn gebouwd en een rijke historie hebben, maar ook op jongere houten vissermanschouwen staat fier het logo van Molenaar in de halshoeken. Dankzij kennis, ervaring en vakmanschap weten wij exact hoe we voor uw houten jacht zeilen moeten ontwerpen en maken.

Binnen de grote vloot stalen schokkers, hoogaarzen, bollen, zeeschouwen en vissermanschouwen is menig schip voorzien van Molenaar zeilen. Dankzij ons nauwe contact met ontwerpers en werven van deze schepen, kunnen we zeilen op maat maken voor uw schip. Elk schip is uniek en met ons meesterlijk maatwerk haalt u alles uit uw rond- of platbodem.

Ontwerpen van de zeilen

Zeilen is afhankelijk van weer, wind, bemanning en schip. Weersomstandigheden wisselen voortdurend en de laatste decennia kennen we meer weersextremen. Als het stevig waait, dan waait het harder dan voorheen. In overleg met u ontwerpen we zeilen die meer geschikt zijn voor behoorlijke windkracht of juist voor omstandigheden waarin uw schip moet aanslaan bij het kleinste zuchtje. Neem contact met ons op en wij maken van uw wensen werkelijkheid.

Productie en werkwijze

Wanneer de keuzes definitief zijn, gaan de zeilen in productie. Het doek snijden tot banen doen we op onze eigen lange snijbaan. De volgende stap is het plakken en aan elkaar naaien van alle banen. Een arbeidsintensieve klus, die het profiel in het zeil zichtbaar maakt. Uiteraard werken we alle zeilen traditioneel af. Zeilen maken blijft mensenwerk, waarbij ons vakmanschap het verschil maakt. Kennis en ervaring leiden tot het beste resultaat!

Tjotter RE93
Zeeschouw
Schokker
Boeier Constanter
Zeeschouw

Meer weten over rond- en platbodemzeilen?